Canyon 5, Los Angeles, USA

美國加利福尼亞 五號峽谷

Lorcan O’Herlihy Architects

Conceived by smart growth proponents as a viable solution to Los Angeles' tight housing market, the City of Los Angeles adopted the Small Lot Subdivision Ordinance in 2005. The ordinance aimed to encourage the construction of smaller, more affordable infill housing to target first-time home buyers in an increasingly unaffordable market; simultaneously increasing density while maintaining the residential scale of Los Angeles neighborhoods.

 

2005年,洛杉磯市通過了《小地塊細分條例》(Small Lot Subdivision Ordinance)。該條例旨在鼓勵建造規模更小、價格更低的填充式住宅,以在價格日益難以負擔的市場中滿足首購族的需求,同時在增加密度的同時保持洛杉磯社區的住宅規模。

Located just south of LA’s Beachwood Canyon, our Canyon5 project examines the small lot subdivision typology by taking advantage of its efficiencies of footprint and density while creating unique homes filled with light and air. Starting from the maximum allowable envelope, the single mass is divided by tilting the exterior walls away from the lot lines at different angles to define the individual homes and create opportunities for solar exposure and natural ventilation. From their initial A-frame-like shapes, the volumes are expanded at their centers to maximize usable square footage while maintaining the angular end facades. This injects a sense of the individuality of single-family homes, missing from many small lot subdivision developments.

 

我們的「五號峽谷」項目位於洛杉磯比奇伍德峽谷以南,利用其佔地面積和密度優勢,對小地塊分區類型進行了研究,同時創造了有著良好採光與通風的獨特住宅。從允許的最大圍護結構開始,通過將外牆從地塊線的不同角度傾斜來分割單一量體,從而定義獨立的住宅,並為太陽能和自然通風創造機會。從最初的A型框架形狀開始,該量體在其中心被擴大,以最大限度地增加可用面積,同時保持有稜有角的端部立面。這注入了獨棟住宅的個性,也正是許多小地塊分區開發項目所缺乏的部分。

The curving, almost nautical forms are achieved through angled wall studs and panelized systems: a simple framing strategy. The wood framing is expressed internally so the overall geometry is legible from inside the home. The cedar-clad first floor for the two-car garages provides a material contrast for the light upper units, which are composed with aluminum panels and storefront glazing. These material choices filter natural light into the living areas but maintain privacy, essential when building close to other properties. Replacing the traditional backyard, the design of each house incorporates a roof deck to create access to more outdoor space.

 

 

彎曲的、近乎像是船舶般的形式通過傾斜的牆骨和鑲板系統所實現:這是一種簡單的框架策略。木框架的內部結構使整體幾何形狀在住宅內部清晰可見。雙車位車庫的一樓採用紅柏包覆,與上層的輕質材料形成鮮明對比。上層單元由鋁板和大面玻璃組成,這些材料過濾了自然光進入居住區,但又保持隱私性,這在靠近其他住宅單元的建築中是必不可少的。每棟住宅都設計了一個屋頂露台,以取代傳統的後院,從而創造出更多的戶外空間。

Principal in charge:Lorcan O’Herlihy FAIA

Project Director:Brian Adolph

Project Lead:Noelle White

Project Team:Nick Hopson, Cameron Overy, Chris Gassaway, Leo Yu

Structural Engineering:Amir Pirbadian, Inc

Contractor:Saphire Construction

Character of Space:5 Unit Small Lot Subdivision

Building Area:929 ㎡

Principal Materials:Metal panels·cedar siding on the ground level·aluminum storefront and windows

Principal Structure:Type V. There's also a concrete podium for the cantilever and some steel for a moment frame at the large opening and to back span the cantilever.

Location:Los Angeles, CA,USA

Project Photographer:Here And Now Agency

 

主要負責人:洛肯·奧赫里希·菲亞

項目總監:布萊恩·阿道夫

項目負責人:諾埃爾·懷特

項目團隊:尼克·霍普森 卡梅倫·奧弗里 克里斯·加薩威 余李歐(譯名)

結構工程:Amir Pirbadian, Inc

施工單位:Saphire Construction

空間性質:小土地再分計劃

建築面積:929 平方公尺

主要建材:金屬面板·雪松地板·鋁製店面和窗戶

主要結構:V型結構·混凝土懸臂平台·鋼材。

座落位置:美國加利福尼亞洛杉磯

影像:Here And Now Agency

Lorcan O’Herlihy Architects
LOHA 由美國建築師協會會員 Lorcan O'Herlihy 於 1994 年創立,是一家屢獲殊榮的建築和城市設計公司,擁有 25 位才華橫溢的設計師,在洛杉磯和底特律設有辦事處。在 O'Herlihy 的熱情和創造性願景的推動下,我們共同協作,建立了強大的工作組合,植根於擁抱建築作為變革催化劑的作用。LOHA 有意識地理解建築是在政治、發展、環境和社會結構的分層背景下運作的,力求透過建築環境來提升人類的條件。我們與不同的利害關係人群體合作,提供從藝廊、公車候車亭和大型社區規劃到大型綜合用途開發、支持性住房和大學住宅區的工作。
延伸閱讀