Chengdu Damofang, China

中國 成都大魔方

Aedas

Completed in 2022, Aedas-designed Chengdu Damofang project represents the future of Chengdu by utilising personalised technology and aesthetic scene creation as its design concept. In view of the rising aesthetical standard nowadays, the design combines culture and art which has created the benchmark for the urban commercial space.

 

由 Aedas 操刀設計的成都大魔方項目於 2022 年竣工,以個性化科技和美學場景營造為設計理念,代表成都的未來。在審美標準不斷提升的今日,該設計將文化與藝術結合,打造了城市商業空間的標桿。

Stands at the south of the city, the project is located in the Jiaozi Park Financial and Business Zone with a convenient transportation network. Adjacent to the Cultural Centre, the project site is an important hub that combines cultural and commercial of Chengdu.With a deep understanding of the market and the masterplan, the project is designed to focus on spatial planning based on developing sense of experience, ambience and trendiness. Unique scenery is designed to strengthen its commercial position and develop the blueprint for future commercial development.

 

項目位於城南交子公園金融商務區,交通便利且毗鄰文化中心,是成都文化與商業結合的重要樞紐。憑藉著對市場和總體規劃的深刻理解,項目的設計注重空間規劃的體驗感、氛圍感和潮流感。獨具特色的景觀設計,鞏固了其商業地位,為未來發展描繪藍圖。

To effectively use the high ceiling of the sunken plaza, an enormous tree-like LED installation is placed at the North entrance. It displays customised videos and becomes a popular photo-taking spot. Outdoor natural scenery is extended into the interior space that seamlessly links the indoors and outdoors to support the transit hub. A glassed-in tropical forest chamber and the lushly decorated façade are designed to maximise both the aesthetic value and practicality, as well as to create a night-time scenery complemented with commercial activities.

 

為了有效利用下沈廣場的高天花板,北入口處安裝了一個巨大的樹狀LED裝置,可播放客製化影音內容,並成為熱門的拍照地點。室外自然景觀被延伸至室內空間,室內外無縫連接,支持交通樞紐。玻璃幕牆的熱帶雨林室和裝飾繁茂的外立面設計,最大化美學價值和實用性,並營造出與商業活動相得益彰的夜景。

The shopping mall is sitting adjacent to the theatre. By incorporating art and culture into commercial, the project is providing consumers with a vibrant, personalised and immersive shopping experience,’ said Aedas Global Design Principal Ken Wai. Themes, culture and wellness are logically presented and distributed throughout the interior, which has overcome the site’s constraints and blurs the boundary between indoors and outdoors.

 

Aedas 全球設計負責人 Ken Wai 表示:「購物中心毗鄰劇院。藉由將藝術和文化融入商業,該項目為消費者提供了一個充滿活力、個性化和身臨其境的購物體驗。」主題、文化和健康被合理地呈現和分布在整個室內空間,克服了場地的限制,並模糊了室內和室外的界限。

The fluid void edges with lighting effects create a vibrant atmosphere for the shopping arcade. Natural lights penetrating through the ceiling deliver a bright and amicable space where people feel that they are walking in a tropical forest. A simple and elegant ambiance is created by integrating various light and warm tone colour materials.To fit in with the needs of the new generation, functional spaces are scenarised to cater to various consumer groups, such as beauty and kid-themed areas, creating a vibrant and trendy destination in Tianfu.

 

流暢的空隙邊緣輔以燈光效果,為購物中心營造出生機蓬勃的氛圍。穿透天花板的自然光營造出明亮舒適的空間,讓人彷彿置身於熱帶森林之中。通過整合各式淺色和暖色調的材料,該項目營造出簡潔而優雅的氛圍。為迎合新世代的需求,機能空間被場景化,以滿足不同消費族群的需求,如美容區、兒童主題區等,打造天府活力潮流之地。

Interior Designer:Aedas

Client:Chengdu China Merchants

Total Floor Area:243,000 ㎡

Location:Chengdu, PRC

Project Photographer:DONG Image

 

室內設計師:Aedas

業主:成都招商局

空間總面積:243,000 平方公尺

座落位置:中國成都

影像:DONG Image

Aedas
中文名為凱達環球,為全球五大國際建築事務所之一[1]。事務所提供建築設計、藝術設計、平面設計、室內設計、景觀設計、商業設計、以及城市設計與總體規劃服務,設計範疇十分廣泛。項目涵蓋藝文及會展設施、企業辦公室、教育設施、酒店、基礎設施、度假村、綜合體、研究設施、
延伸閱讀