ido & Friends Café, Yunnan, China

中國雲南 ido & Friends 咖啡店

艾洛設計|Aurora Design

The late 19th to mid-20th century saw the rise of the modernist wave in Europe. From urban streets to rural hamlets, from coastal islands to private homes and public cafes, well-known artistic hubs and meeting places ignited the creativity of countless artists. 'Open' and 'friendly' were the key features of European coffeehouses during that time.

 

In 1919, Walter Gropius initiated the "Bauhaus Manifesto," declaring the abolishment of distinctions between craftsmen and artists, erasing the boundaries of disciplines, and envisioning and creating the future of architecture with an open and integrated approach.

 

In 2023, ido&Friends Café emerged on the streets of Kunming, Yunnan. Just like its brand name, "ido&Friends," the brand's owner envisions this space to be more than just a café with diverse coffee offerings from different origins and flavors. It's also intended to be a meeting place where people from various fields can gather, chat, and engage in conversations. This open and inclusive brand philosophy is reminiscent of the ideals of modernism, much like the Bauhaus movement.

 

十九世紀末至二十世紀中期,現代主義熱潮興起。從城市街道、自然村落到海岸島嶼,從私人住宅到公共咖啡館,知名藝術聚集地及聚會場所激發了無數藝術家的創造力。 開放、友善是當時歐洲咖啡廳的關鍵字。

 

1919 年,葛羅培斯 (Walter Gropius) 發起《包浩斯宣言》,宣布取消工匠與藝術家的等級差異,摘去學科的邊界,以開放、融合的姿態構思並創造未來的新建築。

 

2023 年,ido & Friends 咖啡出現在雲南昆明街頭,正如品牌名“ ido & Friends”,品牌期待這個空間,不僅是品味不同產地、不同風味的咖啡廳,還是不同領域的人們聊天交流的會客廳。 這樣的開放包容的品牌概念,正如現代主義的典範——包浩斯。

The open and inclusive attitude is evident from the exterior design of the building. The glass façade connects the street to the interior space, and the recessed side doors create a corner space. This corner space can serve as an outdoor coffee seating area and a resting spot for passersby.

 

Low wooden bench are arranged along the glass wall, providing seating for multiple individuals. This arrangement along the glass wall leaves ample space for a walkway. The customized coffee tables serves as contrasting elements to the bench, with hollow circular patterns on the tables echoing the chairs across from them. At the same time, they adds a touch of vertical variation to the bench.

 

開放和包容的態度從建築外立面開始呈現,玻璃幕牆將街道與空間的視野相連,後退的側開門讓出了一角空間,可以做為咖啡廳的室外區,也是來往行人的休憩區。

 

沿著玻璃牆佈置的低矮木椅,能容納下多人就坐,沿著玻璃牆佈置方式空出寬裕的走道空間。 訂製茶几是長椅的跳脫元素,茶几上鏤空圓圈呼應對面的椅子。同時,為長椅增加了一絲縱向的變數。

On one side of the space, there is a display cabinet made from the same type of wood. It's a three-tiered wooden display case that can hold various items such as coffee cups, magazines, and audio equipment. The metal sliding mechanism makes it easy and convenient for both customers and baristas to retrieve items.

 

The books and magazines placed on the cabinet create a tranquil corner for visitors, offering a mental retreat within the coffee-scented space. Here, one can discover a good book and escape into another beautiful world.

 

The glass brick wall gently divides the space. On the outer side, there's an area for guests to savor specialty coffee, while on the inner side, there's a workspace for digital nomads. The designer's intention is for people to not only enjoy delicious coffee at ido&Friends but also embark on a creative journey together, inspiring countless individuals through friendly interactions.

 

空間一側使用同樣的木材做的展櫃,三層分級的木製展示櫃,能放置咖啡杯、雜誌、音響等各種雜物,而金屬移動滑梯則使顧客和咖啡師拿取物品時變得輕鬆、便捷。

 

擺放在櫃子上的書刊、雜誌為來訪的人們打造了一處精神角落,在散發著咖啡的空間,邂逅一本好書,遁入另一個美麗新世界。

 

玻璃磚牆將空間柔軟地劃分開來,向外的一側是客人們品嚐特寫咖啡的區域,向內的一側是數位遊牧者辦公的區域。設計師希望人們除了能在 ido & Friends 咖啡品嚐到美味的咖啡之餘,也能在此一同踏上創意之旅,在友好的交流中激發了無數人的創造力。

In addition to the horizontal glass brick wall for functional zoning, the designer also elevated the entire office space vertically as a method of dividing the areas.

 

The combination of stone steps and the glass brick wall delineates a relatively private office space while remaining open to visiting guests. The minimalist linear desk lamp provides uniform lighting that is both calm and warm. The horizontal and vertical pipelines, along with bookshelves and glass bricks, create a visual harmony in the space.

 

Adjacent to the glass brick wall, there is a closed cabinet surface that serves as storage for everyday items. Another part features an open bookshelf, with a simple frame that can accommodate various materials. It can hold daily office documents and also serve as a printing and copying station.

 

劃分功能分區的方法除了橫向的玻璃磚牆以外,設計師也對辦公空間進行整體的縱向抬升。石質階梯結合玻璃磚牆,劃分出較私密的辦公空間。  極簡一字型馬扎燈帶來均勻的光線,冷靜但又溫暖。橫平垂直的管線和書櫃、玻璃磚形成了視覺上的呼應。

 

靠玻璃磚牆部分有一個閉合的櫃面,日常雜物都可以收納至此。 另一部分為開放式書櫃,簡單的框架可以容納多種語言,既可以放置日常辦公的文件,又可成為印刷複印的操作台。

 

除了在複合的空間功能上,呈現鼓勵不同領域交叉合作的包浩斯精神外,設計手法和設計風格上也嘗試融合包浩斯精神。

In addition to incorporating multifunctional spaces, the designer also aimed to embody the Bauhaus spirit in design techniques and styles, fostering collaboration across different fields.The color scheme of the space is intentionally limited, primarily featuring neutral colors such as coffee, black, and white. This choice of colors reflects the principles of simplicity and geometry while emphasizing the purity of color.The varying shades of coffee-colored wooden boards interlock with each other, akin to the emphasis on flat surfaces in Bauhaus design. The self-designed chairs draw inspiration from the letter "A" in the Bauhaus font, featuring distinct geometric shapes that highlight geometric composition and form.

 

Selecting a leisurely afternoon, within the sun-kissed ambiance of the café, indulging in sipping coffee and daydreaming, or working quietly, offers a passage for your thoughts to traverse back to the mid-20th century. You can transport yourself to cities like Paris, Venice, and Barcelona, where artists congregated, engaged in lively debates, and delved into each other's works, all while contemplating the world both near and far.

 

此案空間的色彩運用並不多,咖、黑、白等中性色彩為主,選擇體現簡約和幾何,同時強調空間的純粹性。深淺不一咖色木板相互咬合,正如包浩斯所強調的平塊面。 自主研發的椅子靈感來自於包浩斯字體的“A”,明確的幾何形狀,強調了幾何構成和形式感。

 

選一個閒適的午後,在灑滿陽光的咖啡店喝著咖啡發呆或是安靜辦公,讓思緒穿越到二十世紀中期,神游到巴黎、威尼斯、巴塞羅那,與藝術家們聚集在一起,爭論、探討彼此 的作品、周圍及遠處的世界。

Principal Architects:Yang Xuewan

Construction:Rebuilding Space Lab

Character of Space:Cafe

Building Area:70m²

Location:Kunming, Yunnan, China

Photo:Na Xin from INSPACE

Text:Na Xin from INSPACE

Collecter:Ana Wang

 

主要建築師:楊雪婉

施工單位:重塑空間

空間性質:餐飲商業空間

建築面積:70平方公尺

座落位置:雲南省 昆明市

攝影:納信-言隅

文字:納信-言隅

整理:王韻如

艾洛設計|Aurora Design
延伸閱讀