Lumber building 4, Kristiansand, Norway

挪威克里斯蒂安桑 木作 4 商業大樓

Oslotre AS

"Lumber 4" is a commercial and office building spanning six floors. A recessed ground floor constitutes the commercial level, with the five floors above dedicated to office spaces. The structure is composed of a masstimber construction with columns and beams made of glued laminated timber. The floors are constructed using a composite structure of CLT and concrete, creating a slim and efficient floor system that spans long distances while also addressing fire and acoustic requirements.

 

「木作 4」是一棟六層樓高的商業辦公大樓,隱密的地下層被視作商業空間,地上五層樓則作為辦公場域。該案為大型木構建築,由集成材製成的梁柱構築而成。地面使用直交集成板和混凝土構成,創造一種纖細且高效的地面系統,可跨長距,以滿足防火及隔音需求。

Diagonals on the ground floor facilitate better vehicular access around the building. The existing communication core from adjacent building phases contributes to lateral stability and access to the office floors. Between the third and fourth floors, an atrium with an internal staircase made of masstimber has been introduced. Wood elements are prominently displayed in the interior, providing warmth in winter and cooling in summer.

 

地面層的斜角設計有利車輛行經大樓周圍,而鄰近的建設階段透過既有同訊核心,有助於車輛橫向穩定性與通往辦公樓層的通道。此外,第三與第四樓層之間的中庭與室內樓梯皆由大型木材製成。綜觀整體,木材元素明顯貫穿室內設計,呈現冬暖夏涼的狀態。

The facade is composed of prefabricated curved wooden elements in pine, treated with green paint. The eaves above the curved elements are straight, creating a curved shadow on the panel. Over time, the paint under the shadow will weather, leading to a changing facade with lighter and darker curved sections. The insulation used throughout is wood fiber. The cladding consists of fire-treated pine.

 

大樓立面以松木預製弧形木材交織而成,每片木板皆漆上綠色塗料;位於弧線上方的屋簷呈現直向,在面板上產生曲形陰影。經過一段時間,位在陰影下的塗料將會受到侵蝕,使弧形立面會產生明亮和陰暗的變化。絕緣材質的均選用木纖維,而建築覆層由經過防火處理的松木組成。

All load-bearing structures are exposed, and exterior walls are clad with white-pigmented spruce panels. Wood wool acoustic panels are used in concealed service areas and meeting rooms. Visible conduits are painted in a light beige color. The large floor-to-ceiling windows open up to the view and provide ample natural light.

 

所有承重結構皆外露,且外牆覆蓋白色杉木板,木棉吸音板則應用於隱蔽的服務區與會議室。抬頭可見導管漆上淺褐色,而大面的落地窗向戶外景觀敞開,將自然光引進室內。

Principal Architects:Daniel Song.Kate Cho

Contractor:VEF Entreprenør

Character of Space:Offices

Total Floor Area:3106 ㎡

Principal Materials:Wood

Principal Structure:Wood

Location:Kristiansand, Norway

Photos:Kyrre Sundal

Text:Oslotre AS

Collator:Angel Chi

 

主要建築師:Daniel Song.Kate Cho

施工單位:VEF Entreprenør

空間性質:辦公室

總建築面積:3106平方公尺

主要材料:木材

主要結構:木材

座落位置:挪威克里斯蒂安桑

影像:雪勒.桑達爾

文字:Oslotre AS

整理:紀奕安

 

 

Oslotre AS
延伸閱讀