Pepper Tree Passive House, New South Wales, Australia

澳洲新南威爾斯州 胡椒樹被動式節能屋

Alexander Symes Architect

Pepper Tree Passive House is a small secondary dwelling to a young family’s home in the Australian Illawarra region, perched on a steep site and elevated into the canopy of the site’s eponymous 60 year old Pepper Tree. Built to the international Passive House standard, true sustainability is at the core ethos of the project - embodied between the natural material palette, high performance design and strong biophilic connection. The two cantilevered wings each host a green roof, filled with native Australian plants, blending the building into the landscape.

 

The secondary dwelling provides a much needed separate office space for the clients’ growing company, as well as providing space for guest accommodation and being geared for short-stay accommodation. The works to the existing home improve the thermal comfort of the space and create new entertaining spaces throughout. Between the natural and raw material palette including extensive timber use, endemic rooftop gardens and tree canopy deck, the biophilic connection of the entire site is strengthened with its immediate environment.

 

胡椒樹被動式節能屋是澳洲伊拉瓦拉地區的一個小型家庭附屬式住宅,它的地點陡峭並藏匿在 60 歲胡椒樹的樹冠層中。此案嚴格按照國際被動式房屋的標準建造,並追求真正的可持續性,這點體現在此案的天然調色、高性能設計和人類強烈的親自然性中。兩邊的屋頂上種滿了澳大利亞本土植物,使建築更加融入景觀之中。

 

此案為業主正在發展中的公司劃出了一個辦公區,並為客人提供了一個可暫時留宿的空間。被動式房屋的工程提升了空間的熱舒適性,並創造了新的娛樂空間。此案中大量使用的木材、空中花園和樹冠平台在與大自然的互相襯托下,人類與自然的聯繫得到了加強。

The recycled Shou Sugi Ban cladding allowing the building to blend into its environment. Previously exposed to the street corner below, the wrap-around deck to the existing home creates spaces for entertaining that provide both a noise and visual buffer to the street, and direct views over the street tree canopies towards Mount Kembla. The project adds much needed usable floor space to the suburban site without overdeveloping or sacrificing biophilic connection.

 

By using salvaged and waste materials throughout, costs were significantly reduced without sacrificing material quality. Passive House standard and 12kW photovoltaic panel system means that the project’s overall grid energy consumption is only 14% of a comparable sized home (86% reduction), significantly reducing the lifetime cost to the clients. This approach provides a precedent for creating small future-proofed additions so that we can be climate adaptive without the massive cost of upgrading all existing dwellings.

 

The project brief developed into one where the existing home had its external envelope upgraded - including new insulation where practical, a ventilated timber screen facade, new skylights, a wrap around deck and solar panel pergola. The secondary dwelling was envisioned as a 24-hour space; used as a home office by the family’s growing business during the day, and a short-term stay cabin at night. Designed and built to meet the Passive House standard, the short term stays allow visitors to experience the higher quality of space that the Passive House standard affords, while creating a future proofed studio with western views to Mount Kembla and the treetops outside. 

 

通過回收的燒杉板使建築更加融入在這個環境裡。昔日空蕩蕩的街道轉角處,一個休憩與娛樂用的空間被建在樹冠平台上,為街道增加了些喧囂及視覺的緩衝。從樹冠的間隙中可以看見肯布拉山。此案在不過度開發且保有與大自然的聯繫下,增加了郊區中的可使用面積。

 

在不影響質量的情況下,設計師通過廢料的再利用降低了成本。標準的被動式房屋與 12 千瓦的太陽能系統意味著該案的電能量消耗僅僅是同規模房屋的 14%,大大降低了業主的成本。這種方法為以後小型建案的創造提供了先例,不用花費大量成本就可提升住宅的熱舒適性。

 

此案升級了原本外部的圍護結構,包括了新的隔熱材料、透風的木屏風、新的天窗、環繞式平台和太陽能板組成的涼棚。此次要住宅被設想為 24 小時都能使用的空間,白天是發展中的公司辦公室;晚上是短期民宿。遊客可以體驗到被動式房屋帶來的更高質量的空間。

Principal Architects:Alexander Symes
Structural Engineering:Northrop Engineers
Contractor:Souter Built
Character of Space:Residential
Client:Ame Rooke-Jones · Adam Souter
Building Area:60 m²
Site Area:616 m²
Principal Materials:Shou Sugi Ban cladding ·  OSB · Recycled Timber · triple glazed windows
Principal Structure:Timber
Location:Unanderra, NSW Australia
Photos:Barton Taylor

Collator:Yit-Ming Liang

主要建築師:亞歷山大 · 賽姆斯
結構工程:諾思羅普工程
施工單位:蘇特建設
空間性質:住宅
業主:埃姆 · 魯克 - 瓊斯 亞當 · 蘇特
建築面積:60 平方公尺
基地面積:616 平方公尺
主要建材:燒杉板 · 定向纖維板 · 再生木材 · 三層中空玻璃窗
主要結構:木材
座落位置:澳洲新南威爾斯州温德拉區
攝影:巴頓 · 泰勒

整理:梁煜鳴

Alexander Symes Architect
Alexander Symes Architects 成立於 2014 年,其使命是推動永續建築。世界氣候正在發生變化,我們相信建築必須引領改變我們利用資源的方式,為永續的未來做出貢獻。這種永續建築的願景貫穿我們實踐的各個方面以及專案的所有階段。首先檢查專案簡介,以確保專案的基本原則支持可持續的生活方式。隨著專案的形成,Alex 運用其深厚的技術專業知識來充分發揮該專案的潛力。
延伸閱讀