Service Center of the Galaxy Camp, Ningxia Hui Autonomous Region, China

中國寧夏回族自治區 星河營地接待中心

3andwich Design

The architect chooses straight lines and geometric forms as the basic elements of the building, simulating a huge rectangular solid half buried in the yellow sand, and endows it with a narrative metaphor - the lost treasure box. A story carrier that is submerged in the desert and waiting to be found. Due to the limitation of land use, the building is arranged along the northwest-southeast direction. The general plane is an isosceles triangle with the bottom facing the Tengger Desert in the northwest. The building is shaped like an inclined box half buried in the desert. Its skin is covered by perforated rusted steel plate. Opened in its northwest side, transparent materials are used to form the communication of indoor and outdoor lines of sight.

 

The functional space in the building is the main body of the treasure box. The architect solves the functional problem through the stacking and dislocation of four horizontal blocks. The outer skin of the building is an oblique rectangular tube inserted into the ground, with four faces exposed to the ground, forming a "package" of the building’s functional space. The two systems form a strong interleaving between the blocks and the facades: some blocks will be inserted outside the inclined surface to form a triangular "bulge". In some positions, there will be gaps between the inclined plane and the main body, forming a number of sheltered semi outdoor activity spaces, providing users with different experiences. But in general, this is an interesting project and another attempt by the design team on the relationship between architecture and nature. The design pays attention to the relationship between artifacts and the environment, but does not want to simply imitate the natural form or pretend to hide the building in a low-key. Instead, it gives the building a certain meaning with a generous attitude and uses artifacts to talk with nature, so that the two can live in peace. On the other hand, the design also responds to the natural conditions and climatic characteristics of the site, so as to get along with the environment to the greatest extent.

 

建築師選擇了直線和幾何形體作為構成建築的基本元素,模擬了一個半埋藏於黃沙中的巨大方體,並賦予它一個敘事性的隱喻 ⸺ 被遺落的寶盒,一個被大漠淹藏,又等待發現的故事載體。因用地限制,建築沿西北 / 東南方向配置,總平面成類等腰三角形,底邊朝向西北方的騰格里沙漠。建築形體如同一個傾斜的,半埋在沙漠中的盒子。表皮由穿孔的鏽蝕鋼板覆蓋。西北方向打開,採用通透的材料,形成室內外視線的交流。
 
建築中的功能空間是寶盒的本體,建築師通過四層水平向量體的堆疊和錯位,解決了功能性問題。建築外層則是一個斜向的插入地面的長方筒,有四個面露出地面,形成對建築功能空間的「包裹」。兩套系統形成量體和立面上的強烈交錯:部分塊體 會穿插到斜面表層以外,形成三角形的「凸起」。部分位置又會出現斜面和主體之間 的縫隙,形成若干有遮蔽的半戶外活動空間,為使用者提供了不同的體驗。但總的來說,這是一個有趣的項目,也是設計團隊就建築與自然關係的又一次嘗試。設計關注人工物和所在環境的關係,但並不希望簡單的模仿自然形態,或故作低調的隱藏建築,而是以一種大方的態度,賦予建築一定含義,用人工物與自然對話,使兩者可以和平的相處。另一方面,設計也回應了基地的自然條件和氣候特徵,最大限度的與環境友好相處。

Principal architects:He Wei·Chen Long
Design team:Li Qiushi·Cao Shiqing·Zhao Xinze
Character of Space:Commercial space
Client:Shapotou Tourism Co., Ltd.
Building area:2600㎡
Principal Materials:Steel·Corten Steel·Fiber Cement Board Location:Shapotou Touristic District, Zhongwei, Ningxia Hui Autonomous Region (NHAR) , China
Photography:Jin Weiqi
Text:3andwich Design
Interview:Yang-Xuan, Jiang

主要建築師:何崴·陳龍

設計團隊:李秋實·曹詩晴·趙馨澤

空間性質:商業
業主:沙坡頭旅遊公司

空間面積:2600平方公尺

主要建材:鋼結構·耐候鋼板·水泥壓力板

座落位置:中國寧夏中衛市沙坡頭

攝影:金偉琦

文字:三文建築

採訪:江洋萱

3andwich Design
三文建筑/何崴工作室(3andwich Design/He Wei Studio),创立于北京,现有北京、福州两个办公室。

事务所长期从事城市、建筑、室内、产品、策展、灯光和艺术等领域的跨界研究及实践。设计理念强调人文关怀,历史与当代的对话,注重与自然环境、地域文化的关联性,擅长以跨界思维,研究型设计的方法来进行创作。代表作品多次参加全国美展、威尼斯建筑双年展、韩国光州双年展、巴塞罗那国际景观双年展等国内外重要展览,发表于《建筑学报》、《世界建筑》、《时代建筑》、英国Architectural Review、英国Blueprint、美国Architectural Record、韩国Architecture & Cultural等国内外权威刊物。事务所及主要成员获中国田园建筑优秀作品一等奖、建筑创作奖银奖、中国建筑学会青年建筑师奖等8项省部级及以上奖项,AIA美建协国际奖、亚建协年度建筑奖、英国皇家建筑师协会中国百位建筑师项目、纽约ADC Annual 99th Awards奖,英国Blueprint奖,WA中国建筑奖等数十项国内外行业奖项。

三文建筑多年来致力于中国乡村建筑设计,主张以整体设计(Gesamt-Design)丶社会设计(Social Design)和显化设计(Transfiguration Design)的方法使衰落颓败的村落和社区得以复兴,服务地方和国家乡村振兴战略。事务所致力打造媒体传播时代的全领域设计服务:以建筑设计为基础、并不断突破其传统边界,尝试与不同门类设计的跨界互动,包括:产业策划和空间规划、建筑空间设计、灯光设计、旅游衍生品研发、公共艺术活动策划等;注重前期策划,落地建造,后期经营与媒体传播之间的联动,将几者看成一个相互关联的整体。三文建筑认为建筑设计必须走出自我划定的封闭系统,以开放的姿态拥抱相关学科,并设法将它们融合在一起。

设计哲学:建筑作为“乡村振兴”手段

重视建筑设计作为一种社会设计,服务于弱势群体,特别是乡村低收入人民。事务所的大部分项目是贫困地区乡村建筑改造或空间修复。通过老建筑的更新,新功能的植入,建筑作为一种触媒激活建筑及周边社区,重塑乡村公共空间和公共生活。先后提出:“乡村建筑的5-3-2关系”(乡村建筑应50%看图纸、30%现场调整、20%留给工匠发挥),“乡村复兴五要素”(有的玩,坐下来,住一晚,带着走,可以晒),“乡村弱建筑设计”(Vague Architectural Design in Rural Area),“乡村建筑学”等理论和思考。

建筑与自然、场地的对话:

强调建筑与自然环境的关系:设计概念往往从建筑所在地的地理、自然条件和场所性出发,关注人工物与自然之间的对话关系,既尊重自然,又适当的表达建筑的存在性。建筑师认为建筑应该和周边环境是一种共生关系。周边自然环境为建筑提供背景、条件和基地,而建筑的出现为环境增添了人的因素,成为环境与人之间的连接点。

日常空间语汇的显化设计:

关注日常生活(everyday life)、地域建筑、匿名建造中的智慧和趣味,主张设计是一种对日常(ordinary)的超常化。重视公众参与,强调与在地工匠的密切合作。乐于以一种轻松、自由,甚至是幽默的态度,将日常空间、日常材料、日常工艺、日常行为进行适度的陌生化,并与色彩、光影紧密结合,塑造具有戏剧性、叙事性的空间。
延伸閱讀