Toy Storey, Vadakkara, Kerala

印度瓦達卡拉 玩具故事複合建築

WALLMAKERS

您是否曾踩到過樂高?一生中只要經歷過一次,那種痛楚便永生難忘。這樣有趣的想法卻促使了本案團隊思考聯想兩個與環境相關的問題:1.這種材料到底有多結實與堅固?2.以及在孩子們丟棄此種材料後,每個人房中還剩下多少呢?

 

塑膠幾乎滲透到了人類日常生活的方方面面,包括世界上 90% 的玩具,這與印度人童年時期的戶外遊戲和木製玩具相去甚遠。到了 2022 年,全球玩具銷售額達到 1,074 億美元,然而由於玩具複雜的形狀和化學添加劑,其並不利於回收再利用,導致 80% 玩具最終被填埋、焚燒或丟棄到海洋中。

 

Have you ever stepped on a legoblock ? Everyone who has, even once in their lifetime stepped on one would remember the pain of it. This led us to ponder over two questions: ‘How sturdy is this material?’ and ‘How much of it is left in everyone's houses after children discard them ?’

 

 

Plastic has managed to snake its way into almost every aspect of our daily lives,including 90% of the world’s toys ,which is a far cry from the old Indian childhoods of outdoor play and wooden toys. With global toy sales peaking at $ 107.4 billion in 2022 and toys being unsuitable for recycling due to their complex forms and chemical additives, 80 % of all toys ever made have ended up in landfills, incinerators or the ocean. 

印度北喀拉拉邦的瓦達卡拉是該城玩具消費最多的地方,當一個新的項目即將此地啟動之時,團隊期望能夠建造一個環形住宅,從四面八方進入,並擁有一個由玩具和代表文化的傳統舊磁磚所支撐的陽台。本項目的臂式陽台由玩具支撐,環繞房屋四周,其並沒有「前 」、「後」的立面之分。住宅的中心種有三棵大樹,除了成就住宅的基地選位,同時形成地形的高低差,其中便包含一個書房和臥室結合的隱藏式地下室。本案的設計理念即為「宅中宅」,使寬敞的起居空間能充滿相鄰和社區成員的出入,而日式風格的榻榻米屏風則成為半透明的隔間,為私人空間提供光線和視覺連接。中央庭院和複合 CSEB- Toy Jaali 牆(用場地土壤製成的壓縮穩定土塊)就像一層穿孔的外牆,內部裝有網眼,使其可以持續交叉通風,隔熱效果更好。該專案更採用了有助於減少 33% 鋼筋的徑向鐵素體外殼屋頂、體現能耗僅為 572 兆焦耳/立方米的 CSEB 牆壁以及傳統的氧化物地板技術。

 

 

When a project came up in Vadakara, North Kerala where the consumption of toys is the most in the state, the idea was to have a circular home accessible from every side with a verandah supported by toys and old Mangalore tiles. The cantilevered verandah that is held up by corbelling toys, ran all around the house that had no relegated “front” and “back” elevations. There were three large trees in the cardinal directions of the home that dictated the position of the house along with the level difference on site to include a secluded basement floor with a library and bedroom. The residence is conceived with the idea of a “House within a house” where the large living space will always be frequented by neighbours and members of the community , but the Japanese-style inspired shoji screens become translucent partitions providing light and visual connectivity for the private half. The central courtyard and the composite CSEB- Toy Jaali wall ( Compressed Stabilised Earth blocks made from soil from the site ),  acts like a perforated external skin, with mesh in the interior, allowing constant cross ventilation and better insulation. The project also features a radial ferrocement shell roof that helps to reduce reinforcement by 33%, CSEB walls that with a very less embodied energy of 572 MJ/cum and the traditional oxide flooring technique. 

綜觀全案,社區的居民們常前來探望自己的舊玩具,經循環利用成為了建築結構的一部分。透過總數約 6200 件廢棄玩具,「Toy Storey」成功地將這一世代的童年永遠留在牆中。

 

But most importantly, the kids in the neighbourhood are always frequenting the house to look at and pointout their old toys. By using around 6200 discarded toys , “Toy Storey” manages to preserve the childhood of our generation forever on its walls.

 

主要建築師:WALLMAKERS

空間性質:住宅

建築面積:323.5813平方公尺

基地面積:平方公尺

主要材料:舊玩具.磚瓦

座落位置:印度瓦達卡拉

影像:SYAM SREESYLAM, Althaf Rasheed

文字:WALLMAKERS

整理:王韻如

 

Principal ArchitectsWALLMAKERS

Character of SpaceResidence

Building Area323.5813

Principal MaterialsOld Mangalore TilesOld toys

LocationVadakkara, Kerala

PhotosSYAM SREESYLAM, Althaf Rasheed

TextWALLMAKERS

CollatorAna Wang

WALLMAKERS
Vinu Daniel completed his B. Arch in 2005 from The College of Engineering, Trivandrum, following which he worked with Auroville Earth Institute for the UNDP Post-Tsunami construction. On returning from Pondicherry in 2007 he started 'Wallmakers' which was christened thus by others, as the first project was just a compound wall. Many eye-openers in the course of his practice prompted him to resolve to devote his energies towards the cause of sustainable and cost-effective architecture.
延伸閱讀