Siquiman Lodge, Córdoba, Argentina

阿根廷科爾多瓦 西基曼度假屋

This weekend house is the result of an in-depth study on the current construction problems in our natural territory, and developed under the logic of LEED v4 sustainable housing certification.


The changes generated during the pandemic promoted remote work and opened a new scenario, favoring the advance of migrations and a growth in the demand for housing in environments of high landscape and natural value.


Therefore, the process proposes to delve into design, constructive, sustainable and bioclimatic logics that incorporate new country-city relationships, reversing the historical processes of production of materials, from the extractive in situ to the low-impact dry-assembled, since The impact of our activity on the current environmental deterioration is key, construction works represent around 70% of global carbon emissions and more than 60% of the use of resources.


The house is located in the mountainous area of Cordoba, on the banks of Lake San Roque, in a context characterized by extreme environmental fragility, with periods of long drought, large-scale fires, loss of native forest, lack of infrastructure and Territorial anthropic footprints that have damaged the natural landscape. The lot chosen near a protected natural area, consists of a surface of 1610.69m2 and slopes of up to 8 meters, towards the coast.

 

這個度假屋是對設計師當前在自然領域所遇到的建築問題之深入研究結果,並在第四級 LEED 可持續住房認證的邏輯下開發。


新冠疫情期間發生的一系列變化促使遠程工作進行,並開闢了新的局面,有利於移民的推進和高景觀自然價值環境中住房需求的增長。

 

因此,該項目的過程深入研究設計、建設、可持續性和生物氣候邏輯,這些邏輯結合了新的鄉村與城市關係,扭轉了建材生產的歷史過程,從就地開採到低影響的乾式組裝。因種種活動對當前環境惡化方面的影響至關重要,建築工程佔全球碳排放量的 70% 左右,且佔資源使用量的 60% 以上。


這座房子位於科爾多瓦山區的聖羅克湖畔,環境極其脆弱。長期的乾旱、大規模的火災、原始森林的消逝、缺乏基礎設施和人類活動破壞了自然景觀。所選地址靠近自然保護區,面積為1610.69 平方公尺,坡度達 8 公尺且面向海岸。

Plinth - the cave


In the first place, the implementation of the house was sought through a simple structure of reinforced concrete that comes into contact as little as possible with the native soil and the existing vegetation, allowing the runoff of water naturally below and obtaining a level 0 of access. to the house at street level, thus obtaining the best views of the lake, the tectonics of the concrete dialogues with that of the rocky mantle, this space produced between the natural plane and that of the house allows the landscape to be contemplated in a protected manner, it functions as a technical area, of parking and space for meditation under the swimming pool that remains elevated just as it became a reservoir of permanent fresh air, it camouflages itself in the foliage and disappears.

 

基座——洞穴


首先,房屋的建造是通過一個簡單的鋼筋混凝土所製成的,該結構盡可能降低與當地土壤和植被的直接接觸,使水得以在下方自然地流淌,創造一個平面通道,從而得到最佳的湖泊景觀。混凝土的構造與岩石地幔的構造相輔相成,這個在自然地表和房屋平面之間產生的空間以隔開的方式保持高位,它作為一個技術區、停車場和游泳池下的冥想空間,就像一個隨時由新鮮空氣包圍的水庫,在樹葉中偽裝並隱藏起來。

Access plan - the dock


The pier allows the experience of entering into the landscape to be part of it, the wooden pier allows us to access the house at street level, and crossing the house, towards the lake, it is transformed into a terrace and solarium, ending in the pool with an infinity edge that plays in continuity with the mirror of the lake.
 

交通——碼頭


碼頭像是一個通往自然秘境的入口,成為景觀的一部分。木製碼頭讓我們可以從街道進入房屋內,穿過房子朝向湖邊,它變成了一個露台和充滿日光的浴室,最後在無邊際泳池與鏡子般的湖面相映成趣。

Raised area - the box


The plinth allows the house to be raised, crossed by the pier, "the box" is light and ethereal with its structure of steel profiles and interior wooden surrounds. The house has two levels. The first is linked in a linear and flexible way with the outside, the spaces for social use (kitchen, dining room, living room, terrace, solarium and pool). On the upper floor there is the main bathroom, bedroom, storage room, massage room and sauna-microcinema, in addition to a home office space that overlooks the double height of the social space.

 

凸起區域——盒子般的房屋


基座使房子得以被抬高,與碼頭交叉。這個「盒子」因其鋼材結構和內部木質圍牆顯得輕盈而空靈。 這座房子共有兩層,第一層以線性且靈活的方式與外部、公領域(廚房、餐廳、客廳、露台、日光浴室和游泳池)相連。 樓上則設有浴室、臥室、儲藏室、按摩室和桑拿微型電影院,此外還有一個可俯瞰樓下公領域的家庭辦公空間。

 更多資訊 more details 

案例影像

Principal Architects: Pablo Senmartin
Structural Engineering: Andres Moles
Character of Space: Sustainable Architecture
Each Floor Area: 90 ㎡
Total Floor Area: 160 ㎡
Building Area: 180 ㎡
Principal Materials:Wood.Steel
Location:Córdoba, Argentina
Photos:Gonzalo Viramonte
Text:Pablo Senmartin Architects
Collator:IW Editorial Department

主要建築師:巴勃羅.森馬丁
結構工程:Andres Moles
空間性質:永續住宅
各階面積:90 平方公尺
空間面積:160 平方公尺
建築面積:180 平方公尺
主要建材:木材.鋼材
座落位置:阿根廷科爾多瓦
影像:貢薩洛.維拉蒙特
文字:巴勃羅.森馬丁建築師事務所
整理:傢飾編輯部

延伸閱讀