Villa Grieg, Bergen, Norway

挪威卑爾根 葛利格別墅

Saunders Architecture

The setting for Villa Grieg could hardly be more seductive or enticing. The house sits upon the brow of a hill, overlooking the waters of Lake Nordås and its collection of small islands. Situated around fifteen minutes drive to the south of the city of Bergen, the neighbourhood has a semi-rural and almost bucolic quality, which comes partly from the wealth of woods and trees, but also the open views of a unique and picturesque landscape where hills and coastal inlets combine.

 

此別墅坐落於一座小山的山腰上,俯瞰諾爾多斯湖和湖中小島,距離市區約15分鐘車程。因遠離城市喧囂,為綠意環繞,並坐擁開闊視野,此案散發著半鄉村氣息,周圍彼此相連的丘陵與海岸,亦刻畫出如詩般的田園風光。

The enfilade of spaces begins with an open plan living space that combines the kitchen, dining area and family seating zone, arranged alongside a wall of floor to ceiling glass that slides back to form an open balcony facing the lake view to the west. Beyond this, on the north-western corner, there is a semi-sheltered veranda that sits within the outline of the building. Following the sequence of remaining spaces as they wrap around the open courtyard, there is a bedroom for the Grieg’s daughter plus a bathroom and guest bedroom. Beyond this, a television room on the north-eastern corner forms a natural buffer zone that helps protect the most private element of the house holding the spacious master suite, which includes not only a spacious bedroom but also the master bathroom and a walk-in wardrobe.

 

整體動線設計始於開放式起居空間,包含廚房、用餐區和休憩區,若將一旁落地玻璃牆向後滑動,即形成一座開放式陽臺,供觀賞湖泊西側景緻;其餘場所如小孩房、浴室和客臥,則環繞中央庭院依序布置。建築東北角落的電視室扮演通往主臥房的緩衝區,為其保留隱私性;西北方的半遮蔽式陽臺則與建築輪廓融合為一,在打造觀景空間之餘,兼顧整體線條美感。由於業主十分注重各場域景觀視野,團隊便藉由架高起居空間,創造量體與環境之連結,同時使起居空間直面湖景,再刻意限縮側立面視野,將目光聚焦於諾爾多斯湖。

Alexander Grieg wanted to build a unique home for himself, his wife and teenage daughter, while also including an integrated recording studio. As such, the project is a live-work space with a subtle sense of separation between these two different realms. The only space on the ground floor of the villa, apart from a store room, is the music studio, which is set within a sculptural, sloping form that also holds the main entrance and the staircase. The stairs ascend this slope as they rise up towards the main living area and a long, horizontal band of glass frames a vista of the open landscape, which makes a striking impact as one steps into the private realm of the home.

 

The overall footprint of the house is intentionally and purposefully modest. Any impact upon the natural character of the site has been carefully minimised, with very little in the way of artificial landscaping, as well as the sensitive preservation of the existing trees and vegetation. Rather than any grading of the site, the steel-framed building adapts to the undulations of the existing topography and the character of the hillside itself.

 

由於業主為一名音樂家,因此在為家人打造生活空間的同時,亦期望能保有一間工作用的綜合錄音室。為使之與公區域進行分隔,團隊特意將其設於別墅底層,與儲藏室相鄰,該處為一斜坡,包含主入口以及通往起居區的樓梯,沿途狹長的水平玻璃窗,除了使人能一窺秀麗的田園景觀,亦成為場域之間的過渡。此外,業主十分注重自然環境的保留,特別要求縮減房屋和工作室設計,以避免干擾原基地的自然環境。設計師因此持謹慎態度進行建設,採鋼構建築,卻未進行任何平整措施,而是以現有地形與山坡傾斜角度進行設計,不僅無設置任何人工景觀,更對既有植栽進行精心照顧。

Principal ArchitectsTodd SaundersPedro Léger PereiraAttila BéresPål StorsveenRicardo Coutinho

Structural EngineeringErling OlsenKonstruksjonsteknikk AS).Knut Rødland

ContractorMads Holm ByggProsjektering AS

Building Area306 

Principal MaterialsWoodSteel

Principal StructureWoodSteel

LocationBergen, Norway

PhotosIvar Kvaal

TextDominic Bradbury

CollatorChloe Su

 

主要建築師:陶德.桑德斯 佩德羅.萊熱.佩雷拉 阿提拉.貝雷斯 帕爾.斯托斯芬 裡卡多.庫蒂尼奧

結構工程:埃爾林.奧爾森(AS 建築工程) 克努特.羅德蘭

施工單位:麥茲霍姆建築公司.AS 建築工程

建築面積:306 平方公尺

主要材料:木材.鋼材

主要結構:木材.鋼構

座落位置:挪威卑爾根

影像:伊瓦爾.克瓦爾

文字:多明尼克.布拉德伯裡

整理:蘇新婷

Saunders Architecture
作為跨大西洋的實踐,桑德斯建築事務所的項目遍及斯堪的納維亞半島、歐洲以及整個北美,以其高度情境化的方法以及對其建築與自然世界之間關係的根深蒂固的尊重而聞名。在強烈的當代設計敏感性的帶領下,工作室相信建築必須在創造場所方面發揮重要作用,透過使用形式、材料和紋理來幫助喚起和塑造記憶和人類互動。項目涵蓋原始住宅工程、文化委員會和酒店業,包括紐芬蘭的地標福戈島旅館。
延伸閱讀
創境室內設計|Chuang Jing Design
Lin's House, Hsinchu City新竹 林家宅
洪文諒設計工作室
California Sunshine加州何宅
隱作設計 BH Interior Design Ltd.
S's House, Taichung台中 S 宅
翔騏空間設計 SHIANG CHI
Chiu’s House, Zhubei竹北邱宅
格綸設計工程有限公司 Guru Interior Design Consultant
Lin's House, Taipei City台北林宅
十分建築|王喆建築師事務所 Very Studio|Che Wang Architects
Huang's House, Taichung City, Taiwan台中市黃宅