WKA Penthouse, Antwerp, Belgium

比利時安特衛普 WKA頂樓公寓

Bruno Dias Arquitectura

Despite perching 15 floors high, there is solid ground in this penthouse situated in a tower building conceived by Swiss architects Diener & Diener. With the entire 350 square meter flooring made from chunks of light brown local natural stone, the earth has been raised into the sky.

 

這間頂層公寓坐落於瑞士建築師 Diener & Diener 所設計的塔樓內,坐擁 15 層樓高,且地面堅固。全室 350 平方米的地板由大塊的淺棕色當地天然石材製成,大片落窗映襯,彷彿將天地合一

Upon opening the front door, one is met with an immediate panoramic view over the city of Antwerp, due to a sizable floor-to-ceiling window right opposite the door. Stepping inside the entrance only intensifies the sensory experience: except for the stone floor, the 25 square meter foyer is like a mirror box reflecting the city view endlessly. Distortion-free tempered mirrors and high-glossy painted surfaces are recurrent in the apartment which play with the feeling of space, reflection and perspective, on cupboards, sliding doors, room dividers – even on inside of the kitchen extractor hood.

 

前門入室,一扇巨大落窗以安特衛普的城市全景迎接。踏入入口,感官體驗更加強烈:除了石質地板外,25 平方公尺的門廳亦像一個鏡盒,反射著無盡的城市景觀,亦增加室內寬廣。鏡面和高光澤油漆表面在公寓中反覆出現,於櫥櫃、滑動門、房間隔間,甚至是廚房抽油煙機的內部,一同營造出空間感、反射及透視感。

Besides a few carrying internal walls, the floor planning and all the interior elements have been designed and made-to-measure. The apartment is intended to be both flexible and open, and for that reason there is free circulation throughout the whole space with no dead ends, just doors to divide and add privacy when needed.

 

除了承載量體的幾面原內牆外,平面圖和所有內部元素都經過重新的設計和客製化。本案理念圍繞既靈活又開放的氛圍,使整個空間可以自由流通,毫無死角,只有門在需要時可進行分隔和增加隱私。

Verticality has been used as an overall aesthetic theme in the detailing and features of the built-in and freestanding furniture. The bench in the foyer and the kitchen islands along with sanitary elements like sinks and the bathtub in the master bathroom are customised pieces carrying the same visual expression, all built by strips of locally produced Belgian terrazzo. Their features are repeated in the painted woodwork, creating a common language and underlining the verticality of the tower.

 

在嵌入式和獨立式家具的細節和特點方面,垂直感被作為一個整體的美學主題。門廳中的長凳、廚房中的中島、主浴室中的水槽和浴缸等衛生設備都是特別定制的,由當地所生產的比利時水磨石條製成,因此具有相同的視覺效果。它們的美學特徵在油漆木製品中重複出現,形成了一種全室共同的語言,亦突出了塔樓的垂直感。

 

 

主要建築師:喬尼.紐文海森 布魯諾.斯帕斯

施工單位:MCM BouwCools Interior

空間性質:住宅

座落位置:比利時安特衛普

影像:©Jeroen Verrecht

文字:Bruno Spaas Architectuur

整理:王韻如

 

Principal ArchitectsJoni NieuwenhuysenBruno Spaas

ContractorMCM BouwCools Interior

Character of SpaceResidence

LocationAntwerp, Belgium

Photos©Jeroen Verrecht

TextBruno Spaas Architectuur

CollatorAna Wang

 

Bruno Dias Arquitectura
Bruno Dias Arquitetura 是由 Bruno Lucas Dias 於 2012 年在 Ansião 創建的工作室。該結構需要不同專業人士(包括工程師、景觀設計師和設計師)的協作。它在住房、服務和設備等較小規模項目層面的干預措施獲得了自己的特色,其中每項幹預措施都基於適合每種情況的具體建議。在建築中,不僅僅是回應特定的程序或要求,從形式的角度來看,使用的動態以及與場所的互動對我們來說也很重要。
延伸閱讀
創境室內設計|Chuang Jing Design
Lin's House, Hsinchu City新竹 林家宅
洪文諒設計工作室
California Sunshine加州何宅
隱作設計 BH Interior Design Ltd.
S's House, Taichung台中 S 宅
翔騏空間設計 SHIANG CHI
Chiu’s House, Zhubei竹北邱宅
格綸設計工程有限公司 Guru Interior Design Consultant
Lin's House, Taipei City台北林宅
十分建築|王喆建築師事務所 Very Studio|Che Wang Architects
Huang's House, Taichung City, Taiwan台中市黃宅
Saunders Architecture|桑德斯建築師事務所
Villa Grieg, Bergen, Norway挪威卑爾根 葛利格別墅