Casa do Quintal, Lamarosa, Portuga

葡萄牙拉馬羅薩 後院之家

Miguel Marcelino

There was the backyard where my grandfather kept a vegetable garden next to the house which, in the past, was the family's residence — still from a distant time when there was no running water or electricity. When I was a child and spent time with my grandparents, I liked to go to the "quintal", as it was called. At that time the house only served as support for the vegetable garden and shelter for a small rabbit and chicken farm. I've always liked the long, narrow, walled-in backyard setup.

 

 

該案為一座歷史古厝翻新項目。在早期,此處並沒有供應自來水或電力等基礎設備,而尺度狹長且被圍牆包覆的後院,則是業主祖父的菜園空間,同時也是業主兒時與祖父相伴的回憶之處。

Of the original construction, only a few main walls and stone corners were preserved. The volumetry remained unchanged, but the logic of internal organization was totally transformed. The kitchen works as the central "pivot" of the house, with direct connections to the bedroom area, the living room facing the garden and the patio, through a glazed double door. There, under a pergola, there is a smooth transition between interior and exterior space.

 

該案原結構僅保留部分主牆和基石,其建築容積維持不變,卻從內部邏輯進行全面改造。例如廚房作為房屋的中心樞紐,直接與臥室、客廳相連,使視線可穿過一扇雙面玻璃門看向花園和露台;此外,涼棚下的區域也重新順平,使室內和戶外空間更好雙向過渡。

The old fruit trees coexist today with other species chosen for their shading, framing and metamorphosis qualities throughout the year. All the vegetation near the house is deciduous, allowing the sun to warm the interior in winter. Near the limits, preference was given to species with persistent leaves. Everything here is about inhabiting the outdoors throughout each of the four seasons. The house is just the pretext.

 

如今,院內的古老果樹與其他植物和諧共存,而這些綠植的挑選條件端看全年的遮蔭效果、生長形態與成熟品質。因此,住宅周圍的植被均為落葉植物,其中在相對極端的氣候,樹葉仍長保翠綠的植栽尤其受到青睞。最終,該案一切設計皆是為了與四季共融,而住宅本身只是個託顧。

案例影像

Principal Architects:Miguel Marcelino

Structural Engineering:Cristina Martins

Contractor:João Felício

Character of Space:Residence

Building Area:176 ㎡

Principal Structure:Brick.Stone.Wood.Concrete

Location:Lamarosa, Torres Novas, Portugal

Photos:© Archive Miguel Marcelino (photo by Lourenço T. Abreu)

Text:Miguel Marcelino

Interview:Angel Chi

 

主要建築師:米格爾.馬塞利諾

結構工程:克里斯蒂娜.馬丁斯

施工單位:約翰.費利西奧

空間性質:住宅

建築面積:176平方公尺

主要結構:磚材.石材.木材.混凝土

座落位置:葡萄牙新托里什拉馬羅薩

影像:米格爾.馬塞利諾/洛倫索.阿布魯

文字:米格爾.馬塞利諾

採訪:紀奕安

 

Miguel Marcelino
Miguel Marcelino(葡萄牙,1981 年),建築師(UAL,2005 年),在里斯本生活和工作。1993年至1998年在里斯本格里高利學院學習音樂。曾與Herzog & de Meuron(瑞士,2003/04 年)和Bonell & Gil(西班牙,2005/07 年)合作,隨後於2008 年建立了自己的辦事處,並於當年贏得了他的首個公開競賽。他是里斯本自治大學的客座教師。

他的建築作品涵蓋了各種規模和項目,從小型私人住宅到大型公共建築。
延伸閱讀